Skip links

Seksualiteit en zwangerschap

Seksualiteit

Seksualiteit kan op verschillende manieren beleefd worden. Alleen of met een partner, met de nadruk op lichamelijke aspecten of met het accent op het ervaren van intimiteit en geborgenheid. Iedereen vult zijn eigen seksualiteit in. Door klachten eigen aan spondyloartritis (pijn, vermoeidheid, stijfheid) is het mogelijk dat je seksleven verandert.

Minder zin in seks

  • Boos of verdrietig door diagnose
  • Je vindt jezelf minder aantrekkelijk
  • Vermoeidheid
  • Pijn
  • Bepaalde medicijnen zorgen ook voor dat je minder zin hebt om te vrijen

Veranderingen in je relatie
Jij en je partner
kunnen het beste samen aftasten wat je aandoening precies met je doet. Blijf samen praten over je wensen en mogelijkheden.

Omgaan met veranderingen
Alleen als je eerlijk bent over wat je wil, kan je samen werken aan een bevredigend seksleven. Probeer van seks te blijven genieten door er anders mee om te gaan.

Hulp nodig?

  • Seksuoloog
  • Huisarts
  • Reumatoloog
  • Reumaverpleegkundige

Seksualiteit en zwangerschap

Vruchtbaarheid en zwangerschap

Mensen met spondyloartritis zijn even vruchtbaar als mannen en vrouwen zonder deze aandoening. Ook een zwangerschap verloopt meestal hetzelfde als bij vrouwen zonder spondyloartritis. Hulp kan nodig zijn tijdens de kraamperiode en wanneer je kind opgroeit.

Kinderwens

Een gezin stichten en kinderen krijgen is voor iedereen een grote verandering in het leven. Meestal wordt er vooral gefocust op de leuke en aangename aspecten van kinderen hebben en die zijn er zeker. Maar als patiënt met een chronische ziekte kan je best over een aantal dingen vooraf nadenken en er over praten met je partner of familie. Zo bestaat de mogelijkheid dat je als ouder met SpA soms gehinderd wordt door je ziekte om zelf voor je kind(eren) te zorgen. Zeker als de kinderen nog klein zijn en moeten verzorgd, gevoed of opgetild worden, kan dat problemen geven als jij op dat moment niet zo fit bent. Bekijk en bespreek of je in dat geval beroep kan doen op je partner, een familielid, een kennis of anderen. Meestal is hier wel een oplossing voor te vinden. Er zijn ook hulpmiddelen mogelijk zoals bv. een kussen tijdens het voeden van je baby.
Als je kinderen groter zijn, ben je best open tegen hen over je ziekte zodat zij begrijpen waarom mama of papa soms bepaalde dingen niet kan doen met hen.

Ben je drager van het HLA-B27 gen, bestaat de kans (50%) dat je dit doorgeeft aan je kind. Belangrijk om weten is dat het doorgeven van dit gen niet noodzakelijk betekent dat je ook de ziekte doorgeeft. Bespreek dit risico met je arts. Weet ook dat er heden ten dage goede behandelingen bestaan en dat, in geval jouw kind SpA zou ontwikkelen, een snellere diagnose en efficiëntere medicatie beschikbaar zullen zijn dan toen jij de eerste symptomen kreeg.

Voor en tijdens de zwangerschap

Heb je besloten dat je graag zwanger wil worden, praat er dan vooraf ook over met je reumatoloog. SpA heeft geen invloed op de vruchtbaarheid, maar sommige medicijnen kan je beter niet nemen als je zwanger wilt worden of tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om je hierover goed te informeren, zowel voor mannen als voor vrouwen. Doe dit ruim vooraf want sommige medicijnen dienen een tijdlang voor de conceptie te worden stopgezet. Tijdens de zwangerschap mogen bepaalde geneesmiddelen ook niet genomen worden. Ook dat kan gevolgen hebben voor je ziekteverloop.
Vertel ook zeker aan je gynaecoloog dat je SpA hebt. Indien nodig kan hij overleggen met je reumatoloog over het nemen van bepaalde medicijnen die niet schadelijk zijn bij zwangerschap.
Net zoals vrouwen die geen SpA hebben, kan je tijdens de zwangerschap klachten krijgen zoals hoge bloeddruk en vermoeidheid. Door de gewichtstoename kan je rug zwaarder belast worden, waardoor eerdere klachten tijdens de zwangerschap nog kunnen toenemen. Soms treden er tijdens de zwangerschap ademhalingsproblemen op omdat de borstkas bij patiënten met SpA minder beweeglijk kan zijn. Hiervoor kan de kinesitherapeut je aangepaste oefeningen geven.
Tijdens een zwangerschap met SpA kunnen de gewone zwangerschapsoefeningen meestal zonder problemen uitgevoerd worden, best onder begeleiding van een kinesitherapeut.

Ademhaling
Tijdens de zwangerschap kan je extra aandacht besteden aan je ademhaling tijdens de zwangerschapsoefeningen. Je kinesitherapeut kan je hierbij ondersteunen.

Bevalling
Bij de meeste vrouwen met SpA verloopt de bevalling net zoals bij andere vrouwen.
Als er al veel schade is aan de gewrichten van rug, heupen en bekken, kan de gynaecoloog soms beslissen om een keizersnede uit te voeren.

Hulp na de bevalling
Na de bevalling kunnen problemen ontstaan bij de verzorging van je kind. Weet dat je hulp thuis kan inschakelen via kraamhulp. Vraag deze tijdig aan (= tijdens je zwangerschap) via je mutualiteit of via thuiszorg. Ook je huisarts kan je hierin verder raad geven.

Medicatie na de zwangerschap
Het is belangrijk om met je reumatoloog te overleggen wanneer de heropstart van je medicatie nodig zal zijn. Bespreek dit zeker tijdig met arts, dit om de kans op een terugslag te verkleinen. Ook in functie van borstvoeding is het belangrijk om goed te overleggen met de kinderarts en met je arts.

Meer informatie
Meer informatie over vruchtbaarheid, zwangerschap en verzorging van je kind vind je op de website van ReumaNet en in de ReumaNet-brochure:

  • Seksualiteit, vruchtbaarheid en zwangerschap. Praktische informatie voor mensen met een reumatische aandoening.’
  • Praktische tips bij de verzorging van je kind. Voor ouders met een reumatische aandoening’