Skip links

Diagnose

Wie kan je helpen?

Je huisarts is de eerste bij wie je terecht kan voor een diagnose of een behandeling. De huisarts zal jou doorverwijzen naar een reumatoloog voor een uitgebreidere diagnosestelling en/of afstemming van de behandeling.

In sommige ziekenhuizen of medische centra kan je een reumaverpleegkundige of reumaconsulent vinden. Je kan er terecht met medische vragen, maar ook met praktische vragen rond hoe te leren leven met SpA. Ook voor de sociale en emotionele moeilijkheden van de ziekte kan je met de reumaverpleegkundige opnemen.

Diagnose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is van groot belang dat de diagnose SpA tijdig gesteld wordt. Zo kan de behandeling in een vroeg stadium van de ziekte opgestart worden om het ontstekingsproces zo snel mogelijk af te remmen. Daardoor kan ernstige schade aan de rug en gewrichten beperkt worden.

  • In de eerste plaats zal je arts luisteren naar jouw verhaal. Wat zijn je reumatische klachten? Heb je nog andere problemen, bv. oogontsteking of darmklachten? Komen er reumatische aandoeningen voor in je familie?
  • Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek. Er zal vooral gekeken worden naar de beweeglijkheid van je wervelkolom, maar ook perifere gewrichten en peesaanhechtingen worden nagekeken. Verder onderzoekt de arts ook de huid en de nagels om tekenen van psoriasis op te sporen. Die kunnen ook duiden op een reumatische aandoening.
  • Vervolgens zal de arts een bloedonderzoek laten uitvoeren. Zo kan men opsporen of de ontstekingsfactoren verhoogd zijn. Er wordt ook gekeken of de genetische factor HLA-B27 aanwezig is. Bij het merendeel van de personen met SpA is deze factor effectief aanwezig, maar er zijn ook personen met SpA waarbij deze factor niet te vinden is.
  • Als er nog geen medische beeldvorming gemaakt werd, zal de arts kiezen voor een RX of MRI.

Aan de hand van de resultaten van al deze onderzoeken en jouw verhaal, kan de arts dan de diagnose stellen. Soms blijft er langere tijd twijfel bestaan.

Diagnose

De huisarts stuurt mij niet door naar een reumatoloog.
Wat kan ik doen?

Heb jij medische klachten die misschien wijzen op een vorm van reuma of heb je wel een diagnose van reuma, maar de huisarts verwijst je niet door?

Hoewel de huisarts het eerste aanspreekpunt is wanneer het om je gezondheid gaat, kan je in België ook zelf een afspraak maken met een specialist (bv. een reumatoloog), zonder doorverwijzing van de huisarts. Als je zelf een specialist consulteert zonder doorverwijzing dan kan je raadpleging in sommige gevallen iets duurder uitvallen.